martes, 13 de marzo de 2012

"EL VOL D'EVARISTO"

Passem a recordar l'eliminatòria d'uns vuitens de final de la Copa d'Europa. Ens situem a la temporada 1960-1961. El sorteig va deparar una eliminatòria magistral: Reial Madrid vs FC Barcelona. Era la sisena edició de la Copa d'Europa, la qual ja anava agafant cada vegada més forma i transcendència. No cal dir, que les cinc primeres edicions van ser conquistats pel club blanc, comandat per una generació de futbolistes que van batre tots els rècords possibles (fins que ha aparegut el Barça de Guardiola disposat a polvoritzar totes les dades). Per tant, l'etern campió s'enfrontava a un dels favorits a guanyar el torneig d'aquesta temporada i desbancar la supremacia blanca a l'elit europea.

L'anada es va jugar a Chamartín, 9 de novembre de 1960 (en l'actualitat, crida l'atenció que uns vuitens de final es juguin al novembre, però recordem que el futbol d'ara no té res a veure amb el futbol que hi havia en aquella època). El resultat final de la trobada va ser d'empat a dos, amb gols dels madridistes Mateos i Gento i del blaugrana Luis Suárez, que va marcar per partida doble, el segon d'ells de penal a tres minuts del final del partit.

El partit de tornada es va disputar un 23 novembre 1960 al Camp Nou. El Barça va saltar al terreny de joc amb
Ramallets; Olivella, Garay, Gracia; Vergés, Segarra;Kubala, Evaristo, Kocsis, Suárez i Villaverde. Per la seva part el Madrid va formar amb el següent onze: Vicente; Marquitos, Santamaria, Casado; Vidal, Pachin; Canario, Del Sol, Di Stéfano, Puskas i Gento.

Va ser un partit molt igualat i, de vegades, fins i tot dur. Però per sobre de tot això, va destacar per la gran emoció que va presidir la trobada. Una cosa, d'altra banda, que era d'esperar ja que s'enfrontaven dos dels millors equips del moment.

El Barça es va avançar al marcador amb gol de Vergés al minut 33, resultat amb què s'ha arribat al descans. El Barça estava a 45 minuts de classificar-se pels quarts de final de la Copa d'Europa.

A la segona part, va arribar el gol de Evaristo al minut 81, després que Kubala tragués un córner i la pilota li arribés a Olivella. El centre xut d'aquest va arribar a Evaristo, que en vol magistral, posava el 2-0 al marcador i sentenciava la trobada i, de passada, l'eliminatòria.

La foto d'aquest gol està a la portada de molts dels diaris del món, en les pàgines interiors de tots.
Vicente, porter català del Madrid, vola en la imatge; Evaristo vola en sentit contrari el porter. enmig
està la pilota, blanc, lluminós, a què ha arribat Evaristo abans que Vicente, i ho ha cabeceado.Toma el camí
inevitable de la xarxa. És la imatge de la fi del domini del Madrid.

En els últims instants del partit Canario va retallar diferències, però el marcador no es va moure fins al xiulet final de l'àrbitre anglès Leafe.

El Barça es classificava per als quarts de final d'aquesta Copa d'Europa que acabaria perdent a Berna davant el Benfica per 3-2 en la també mítica final dels pals, recordada així pel fet que el Barça va tirar fins a quatre vegades als llavors pals quadrats de les porteries de l'època.

"El Vol d'Evaristo" sempre serà recordat com una de les fites del barcelonisme i un dels moments històrics de la Copa d'Europa. La classificació blaugrana i l'eliminació del Real Madrid per primera vegada a la Copa d'Europa va donar la volta al món i Evaristo va entrar en la història barcelonista i en la dels grans clàssics del futbol espanyol.